Šotouši, těšte se. Našla se klička, jak dostat retro vozy T3M na linku 2

Muzeum MHD v Praze oznámilo na internetu, že ve střešovické vozovně budou nově deponovány dvě retro tramvaje řady T3M. U vozů je prý možnost, že budou vypraveny na tramvajovou linku číslo 2.

Podle informací muzea dochází k přesunu vozů do Střešovic z důvodu špatných povětrnostních podmínek. Retro tramvaje jsou totiž odstavovány pod širým nebem v areálu ústředních dílen. Před pár lety totiž dopravní podnik zboural vozovnu v Hloubětíně a místo ní postavil náhradní odstavnou plochu v dílnách bez halového zakrytí. Dlouhodobé odstavovaní tramvají mimo haly vozovny nedělá dobře nejen historickým vozům, ale ani těm současným.

Jenže ani ve Střešovicích není dlouhodobě prostor pro deponování všech historických a retro vozů pod střechou. Každý, kdo jezdí kolem střešovické vozovny vidí na dvoře dlouhodobě odstavené vozy, které jsou vystavěny povětrnostním podmínkám podobně, jako vozy v ústředních dílnách.

Zmíněné rošády ovšem umožní šotoušské vypravení vozů T3M na linku 2. Očekává se, že po Novém roce se na „dvojce“ objeví“ i vozy retro vozy T6A5.

Na základě rozhodnutí hlavního města Prahy totiž byla dlouhodobě zrušena (možná bychom mohli už psát trvale zrušena) retrolinka 23 a tak není kam vypravovat velké množství retro tramvají, které si zanechal pražských dopravní podnik ve stavu pro původně zřízenou speciální linku.