Dopravní podcast (62): Známe další pražské retrobusy

Retrolinkou 180 to nekončí. V Praze se plánují další retro autobusy a v podcastu se dozvíte typy a čísla vozů. Zároveň na linku 2 začaly být vypravovány retro tramvaje T2, které se zatím nedočkaly retrolinky 23. A mnoho dalších novinek v 62. Dopravním podcastu.

V Praze skončily v tichosti kloubové autobusy Citybus. Bohužel se opakuje historie, kdy pražský dopravní podnik se loučí jen nahodile s některými dopravními prostředky.

Retro tramvaje to začínají mít v Praze nahnuté. Zatím se jejich provoz zachraňuje vypravováním například na linku 2, ale objevují se „mračna“.

České dráhy se chystají na nákup vícesystémových moderních lokomotiv, které nahradí stroje ze 70. let. Smlouva má být až na 90 lokomotiv s maximální možnou rychlostí 200 km/h.

Bukurešť vyřazuje československé tramvaje ČKD Tatra T4R. 40 kusů nabízí k odprodeji. Třeba získají nový domov.

Kvůli závadám ložisek trakčních motorů byly v první polovině června staženy z provozu všechny tři brněnské provozní/dokončené tramvaje EVO2. Prostě všechny nové tramvaje musí projít počátečními závadami.

Bratislavský dopravní podnik dosazuje klimatizace do starších autobusů SOR NB 18, které známe i z Prahy. Jenže v Praze si můžeme o doinstalované klimatizace nechat jen zdát. A to nejen u autobusů, ale i u tramvají.

Pojízdná klubovna, nebo-li pivní vlak vyjede na okruh Prahou. Od července až do prosince plánuje skupina Brňáků provozovat v Praze vlak. Teda vagón 010 a prasátko. Ve vagónu má být výčep a živá hudba. Chystáme se vyzkoušet a v příště sdělíme i zážitky.

Do Mochova přestaly jezdit vlaky. Tolik kritizované vlaky do Mochova, které vozí vzduch nebudou jezdit minimálně přes letní prázdniny. Zda i potom bude docházet k zbytečnému plýtvání finančních prostředků budeme sledovat.

Pusťte si 62. Dopravní podcast.

Dopravní podcast natáčí od roku 2015 Ondřej Matěj Hrubeš (šéfredaktor dopravního magazínu MHD86.cz) a Roman Hloch (jeden se zakládajících členů stránky Tramvaje v České republice).