Sametová tramvaj krouží na retrolince 23

Do ulic Prahy vyjela legendární tramvaj s číslem 8085. Připomíná 30. výročí posledních týdnů roku 1989, kdy se měnilo politické směřování Československa, a také 30 let od kandidatury Václava Havla do funkce „sametového“ prezidenta, který ji použil při své prezidentské kampani. Výtvarný návrh nynější tramvaje podle dobových fotografií připravil autor loga Občanského fóra Pavel Šťastný. Tramvaj bude do konce roku jezdit ve všední dny jako historická linka 23 a o víkendech jako linka 2.

Radní pro dopravu Adam Scheinherr a generální ředitel DPP Petr Witowski. Foto: Praha.eu

„Přesně před třiceti lety proběhla druhá velká demonstrace na Václavském náměstí a o necelý týden později Václav Havel oznámil, že bude kandidovat do funkce prezidenta. Na kampaň měl pouhých 19 dní, během kterých se z něj stal silný lídr nové občanské společnosti a později prezident, kterého znal celý svět. Součástí prezidentské kampaně Václava Havla byla i revolučními hesly polepená tramvaj s číslem 8085, která dodnes vozí cestující ve službách Dopravního podniku. Ke 30 letům svobody jsme se rozhodli ji znovu „obléknout“ do jejího revolučního hávu a připomenout tak atmosféru naděje a spojenectví tehdejších dní,“ popsal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

„Důstojnost, pravda a lidskost jsou hodnoty Václava Havla, které dnes v prezidentském úřadě chybí. Jsem ale přesvědčená, že se z žádné mocenské pozice nepodaří tyto hodnoty zadusit v občanské společnosti. V roce třiceti let svobody si díky tramvaji Václava Havla připomínáme v pražských ulicích, že politika se dá dělat slušně a poctivě a že nesmí sloužit zájmům nikoho jiného než občanů,“ řekla radní pro kulturu Hana Třeštíková, která se spolu s Adamem Scheinherrem na přípravě tramvaje podílela.

Polep tramvaje má připomínat okamžiky, které nasměrovaly Československo a dnešní Českou republiku na cestu demokracie. „Při návrhu tramvaje jsem se snažil držet dobových fotografií a doplnil jsem ho o výroční logo k 30 letům svobody. Plakáty s Václavem Havlem a logem OF byla tehdy oblepená celá Praha a byl to vlastně takový první opravdový vizuál svobodných voleb. A tato tramvaj, projíždějící centrem, byla první velký mobilní šiřitel informací o volbách. Neexistoval žádný internet a Facebook, co jste neviděli na živo, tak nebylo,” říká autor designu na tramvajové lince Sametové revoluce a autor loga OF, Pavel Šťastný.

Uvnitř tramvaje čekají na cestující informace o oslavách letošního výročí 17. lstopadu. „Vnějšek tramvaje má připomínat, jak vypadala prezidentská kampaň Václava Havla a uvnitř je právě prostor pro ukázku toho, jakým způsobem jsme změny, které před 30 lety nastaly, letos oslavili. Cestující budou mít možnost si prohlédnout fotky právě ze šesti nejvýraznějších míst oslav – Albertova, Národní, Václavského náměstí, Letné a ze dvou průvodů, kterými byly Sametový průvod po 30 letech – Přines si s sebou květinu a Sametové posvícení a přečíst si krátký popis jednotlivých organizací a oslav,” řekl Lukáš Černý, předseda spolku Díky, že můžem.

TZ Praha