Představenstvo DPP schválilo záměr odkoupit liberecké tramvaje T2R pro retrolinku 23

Představenstvo Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) schválilo na svém pondělním (5.11.2018) jednání záměr pořídit dosluhující liberecké tramvaje T2R. Informaci sdělila dopravnímu magazínu MHD86.cz tisková mluvčí DPP Aneta Řehková a dodává: “Konkrétně by se mělo jednat o nákup dvou vozových skříní T2 z Liberce, pro zajištění atraktivního vozového parku a vůbec udržitelnosti provozu nostalgické linky č. 23.”

Dvojici tramvají T2R čeká ukončení provozu mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou v sobotu 17. 11. 2018. Tím, že pražský dopravní podnik projevil zájem zachránit soupravu “té dvojek”, která jako poslední na světě zajišťuje pravidelný provoz s cestujícími, nemusí tyto šedesátileté vozy skončit ve šrotu. Doufejme proto, že jednání mezi pražským a libereckým dopravní podnikem proběhne úspěšně.

V Praze, v ideálním případě odprodeje, nahradí “té dvojky” dvě tramvaje T3SUCS s nejhorší skříní. Po opravě by své uplatnění našly tramvaje T2R na retrolince 23, která v Praze jezdí od roku 2017 a jsou na ní nasazovány výhradně “retrovozy” z dílny ČKD Tatra (T3, T3M a T3SUCS), které na jiných linkách v Praze nenajdeme.

Retrolinka 23 nabírá na stále větší popularitě, jelikož tramvaje Tatra patří neodmyslitelně k hlavnímu městu podobně, jako dvoupatrové autobusy k Londýnu. Mnozí už delší dobu sní ještě o dalším typu tramvaje na retrolinku 23. Zamýšlená je kloubová tramvaj Tatra K2, které jezdí např. v Brně, či Bratislavě a před pár dny dojezdil tento typ tramvají v Ostravě.

Bylo by krásné, kdyby retrolinka 23 se stala zároveň hrdou linkou reprezentující historii podniku ČKD Tatra, který vyrobil téměř 24 tisíc tramvají do celého světa.